WIA (wet Werk & Inkomen naar Arbeids-vermogen)

In 2006 is de WAO vervangen door de WIA. Bij arbeidsongeschiktheid heb je als werknemer vanaf je eerste ziektedag gedurende de eerste twee jaar recht op doorbetaling van (een deel van) je salaris door de werkgever. Ben je dan nog steeds volledig arbeids- ongeschikt of gedeeltelijk arbeidsgeschikt dan wordt je gekeurd voor de WIA. Die keuring vindt plaats in het tweede ziektejaar.

De grootste wijziging van WAO naar de WIA-regelgeving is het criteria “arbeidsgeschiktheid”, dus wat werknemers nog wél kunnen.. Ziek zijn hoeft niet altijd te betekenen dat je totaal ongeschikt bent om te werken. Werknemer en werkgever moeten in de eerste twee ziektejaren er alles aan doen om een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer aan het werk te houden of te krijgen.

 

 

 

 

 

IVA (Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten)

Werknemers die 80 tot 100% duurzaam arbeidsongeschikt zijn, krijgen een IVA-uitkering van 75% van hun laatstverdiende loon. Dit laatste is gemaximeerd tot het maximum WIA-dagloon.

WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeids-geschikten)

Werknemers die 35 tot 80% arbeidsongeschikt zijn, komen eerst in aanmerking voor een loongerelateerde uitkering. Na verloop van tijd (afhankelijk van het arbeidsverleden) gaat die over in een loonaanvullingsuitkering. Voorwaarde is dat men voldoende werkt, dat wil zeggen dat de resterende verdiencapaciteit voor minstens 50% wordt benut.

Werknemers die 35 tot 80% arbeidsongeschikt zijn en er niet in slagen hun verdiencapaciteit voldoende te benutten, krijgen na de loongerelateerde fase de zogenaamde vervolguitkering en valt men in inkomen terug op bijstandsniveau.